MANILLA - Terroristen beramen bomaanslagen op de rooms-katholieke processie van maandag, waarvoor miljoenen toeschouwers zich in de Filipijnse hoofdstad Manilla hebben verzameld.

De Filipijnse president Benigno Aquino III sprak die waarschuwing zondag uit tijdens een haastig belegde persconferentie.

Volgens Aquino zijn enkele terroristen die het op de processie hebben gemunt in de hoofdstad gesignaleerd.

De politie maakt jacht op hen en probeert een aanval op de religieuze rondgang te voorkomen, aldus Aquino. Hij werd tijdens zijn televisietoespraak omringd door de hoogste militairen en veiligheidsfunctionarissen van het land.

Wapens

Het gevaar van een aanslag is volgens de president niet zo groot dat de processie moet worden afgelast. Hij vroeg de gelovigen die maandag aan de plechtigheid willen deelnemen telefoons en wapens thuis te laten.

Het vuurwerk dat steevast tijdens de jaarlijkse tocht wordt ontstoken is voor deze editie verboden. Overtreders van dat verbod wacht straf.

Volgens Aquino zijn de islamitische rebellen van Abu Sayyaf, uit het zuiden van het land, mogelijk verantwoordelijk voor de terreurdreiging. Maar die verdenking is nog niet bevestigd. Het met Al-Qaeda verbonden Abu Sayyaf pleegde eerder bloedige aanslagen in en rond de hoofdstad.

Icoon

Tijdens de jaarlijkse processie wordt een eeuwenoude icoon van Jezus, die bekendstaat als de Zwarte Nazarener, door Manilla gedragen.

De miljoenen gelovigen die zich blootsvoets in de smalle straten van het stadshart verdringen maken de rite volgens de president tot een verleidelijk doelwit voor terroristen.