BERLIJN - De omstreden president Christian Wulff van Duitsland stapt niet op. Dit zegt het staatshoofd in een interview dat de publieke omroepen ARD en ZDF later woensdagavond uitzenden.

Hij oefent zijn functie ''met plezier'' uit en heeft niets illegaals gedaan, aldus Wulff.

Wulff is al weken in opspraak wegens een omstreden lening en pogingen om publicaties daarover en over andere privézaken te voorkomen.

Een dreigtelefoontje naar de hoofdredacteur van de krant Bild noemde Wulff woensdag ''een zware fout''. Tevens wees hij erop dat hij daarvoor excuses heeft gemaakt die ook zijn aanvaard.

Familie

Wulff stelt dat hij slechts uitstel van de berichtgeving wilde in plaats van afstel, met het oog op het belang van zijn familie. ''Er zijn ook mensenrechten - zelfs voor bondspresidenten'', aldus Wulff.

Wulff beloofde dat donderdag alle antwoorden op circa 400 vragen die journalisten hem over de affaire hebben gesteld, op internet worden gepubliceerd.

Wulff beklemtoonde dat de snelle wissel van het premierschap van de deelstaat Nedersaksen naar het bondspresidentschap in 2010 voor hem een ''leerproces'' betekende.

Prostitiee

Bij menig verhaal dat op internet te lezen is over zijn vrouw Bettina (38), is sprake van ''verzinsels'', zegt Wulff. Op internet circuleren verhalen dat de eerste getatoeëerde first lady van Duitsland vroeger als prostituee heeft gewerkt. Zoeken op de trefwoorden ''Bettina Wulff escortservice'' geeft bij Google al meer dan 7000 hits.

Wulff noemde die verwijten niet expliciet. Wel vroeg de christendemocraat om ''menselijk begrip'' voor het feit dat hij zijn gezin wilde beschermen voor een nieuwe ''belasting'' door publicaties over privézaken.

Aftreden

Een meerderheid van de Duitsers vindt dat de in het nauw gedreven Wulff af moet treden. Dat meldde de publieke omroep ARD woensdagavond op basis van een peiling onder ongeveer 500 stemgerechtigden.

Van de ondervraagden noemt niet meer dan 27 procent Wulff geloofwaardig. Nog minder Duitsers, 22 procent, achten de president eerlijk. De peiling werd overigens uitgevoerd voordat Wulff zijn interview met ARD en ZDF gaf.