LONDEN - Een jury van de rechtbank in Londen heeft twee mannen dinsdag schuldig bevonden aan de moord op de 18-jarige Stephen Lawrence in 1993.

De zaak heeft in Groot-Brittannië veel stof doen opwaaien.

De politie zou uit racisme aanvankelijk een puinhoop hebben gemaakt van het onderzoek naar de moord op de zwarte Lawrence. Een van de twee mannen werd in 1996 vrijgesproken, maar kon door een wetswijziging alsnog voor een tweede keer in deze zaak worden vervolgd.

Racisme

Een bende blanke jongeren stak de scholier dood bij een bushalte in het zuidoosten van Londen, terwijl ze racistische leuzen slaakten.

De rechtbank spreekt woensdag het vonnis uit tegen Gary Dobson (36), wiens vrijspraak in mei werd vernietigd, en David Norris (35). Zij werden veroordeeld op basis van bloedvlekken, een haar van Lawrence en vezels van de kleren van de jongen die bij de verdachten zijn gevonden. Onderzoekers ontdekten het materiaal met behulp van technieken die in de jaren '90 nog niet beschikbaar waren.

Dobson zit al vast. Hij werd in 2010 voor drugshandel veroordeeld.

Zijn moeder heeft altijd volgehouden dat haar zoon thuis was toen Lawrence werd doodgestoken.

De ouders van Lawrence hebben grote bekendheid gekregen door hun onvermoeibare strijd voor gerechtigheid voor hun zoon. Zij deden moeite hun tranen te bedwingen toen de jury uitspraak deed, maar huilden toen zij zich de strekking ervan realiseerden.