AMMAN - Israëlische en Palestijnse onderhandelaars spreken dinsdag met elkaar in de Jordaanse hoofdstad Amman. 

Het gaat om de eerste ontmoeting tussen beide kampen in bijna 16 maanden tijd. De onderhandelaars probeerden de verwachtingen zo veel mogelijk te temperen. De gesprekken moeten alleen nieuw overleg later dit jaar mogelijk maken.

Volgens de Israëlische minister Dan Meridor is er een mogelijkheid voor nieuwe onderhandelingen. ''We moeten hopen dat het werkt, maar dat hangt niet alleen van ons af'', zei Meridor.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat was ook terughoudend: ''We moeten niet te veel van deze ontmoeting verwachten.''

Rusland

Bij de ontmoeting in het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waren ook vertegenwoordigers van het Kwartet - VN, VS, EU en Rusland - aanwezig.

Het rechtstreekse vredesoverleg was in september 2010 afgebroken toen een Israëlische bouwstop voor illegale Joodse nederzettingen afliep.

Nederzetting

Juist dinsdag meldde de Israëlische overheid de bouw van 300 woningen in een Joodse nederzetting. Die aankondiging van het ministerie van Volkshuisvesting kwam enkele uren voor het gesprek in Amman, aldus de Israëlische krant Haaretz.

De Israëlische stichting Ir Amim voor betere betrekkingen tussen Israëli's en Palestijnen noemde het tijdstip van de bekendmaking een klap in het gezicht van de Jordaanse koning Abdullah II.

De meeste van de 300 woningen komt ten noorden van Bethlehem. De andere komen vlak bij, ten noordoosten van Jeruzalem.