BAGDAD - De soennitische voorzitter van het Iraakse parlement, Osama al-Nujaifi, heeft maandag gewaarschuwd dat mensenrechtenschendingen een bedreiging vormen voor de fragiele Iraakse democratie.

De opmerking van Al-Nujaifi lijkt bedoeld voor de sjiitische premier Nouri Al-Maliki, wiens regering vorige maand een arrestatiebevel uitvaardigde voor de soennitische vicepremier, Tariq al-Hashemi. De vicepremier geeft volgens het arrestatiebevel leiding aan een doodseskader.

Al-Maliki staat aan het hoofd van de ministeries die gaan over het Iraakse leger en de politie. Iraakse soennieten, die een minderheid vormen in Irak, zijn bang om gemarginaliseerd te worden en beschuldigen Al-Maliki ervan de veiligheidstroepen te gebruiken om zijn eigen machtsbasis te verstevigen.

"De strijdkrachten moeten geen middel zijn om mensen te onderdrukken en de strijdkrachten moeten zich niet mengen in politieke aangelegenheden", aldus Al-Nujaifi.

Zorgen

Hij zei zich zorgen te maken over 'serieuze schendingen', waaronder het gebruik van buitensporig geweld, mishandeling van gevangenen en gebrekkige juridische procedures.

"Mensenrechten zullen geen realiteit worden als het politieke proces zo verward is (...) Het verliezen van deze rechten zal de democratie vernielen."