JERUZALEM - Israëlische en Palestijnse onderhandelaars komen dinsdag bijeen in Jordanië. Dat heeft de Jordaanse regering zondag bekendgemaakt.

Het is de eerste keer in meer dan een jaar dat de twee partijen met elkaar in gesprek gaan.Het overleg van dinsdag is geen formele onderhandeling, maar is desalniettemin een belangrijke stap richting de hervatting van de onderhandelingen die in september 2010 vastliepen.

"De komende bespreking is onderdeel van serieuze en voortdurende pogingen om een gemeenschappelijke basis te vinden om de gesprekken te hervatten", aldus een woordvoerder van het Jordaanse ministerie van buitenlandse zaken.

De Jordaanse minister van buitenlandse zaken Nasser Judeh zit de gesprekken voor. Ook bemiddelaars van het Midden-Oostenkwartet, bestaande uit de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Verenigde Naties en Rusland, schuiven aan bij het overleg. Het Kwartet hoopt dat dit jaar een vredesakkoord kan worden gesloten.

Geen commentaar

Van Palestijnse zijde neemt de belangrijkste onderhandelaar Saeb Erekat deel aan het overleg en Israël stuurt gezant Isaac Molcho, aldus de Palestijnse regering. Israël wilde vooralsnog geen commentaar geven.

De pogingen een vredesakkoord te bereiken liggen al sinds december 2008 stil. In september 2010 werd korte tijd onderhandeld, maar het overleg liep na een paar weken vast.