JERUZALEM - Ongeveer 1500 ultraorthodoxe joden hebben zaterdag in Jeruzalem geprotesteerd en de Israëlische staat vergeleken met Nazi-Duitsland.

Dat meldde de Israëlische krant Jerusalem Post.

''Wat hier gebeurt, is precies wat er in Duitsland is gebeurd '', aldus een van de deelnemers.

De mannen en jongens, zogenoemde haredim, zijn boos over de vermeende ''onderdrukking en opruiing'' door de seculiere gemeenschap in Israël. Tientallen droegen kampkleding en de gele Jodenster, het symbool van de Jodenvervolging.

De onenigheid tussen seculiere en ultraorthodoxe Israëliers is de afgelopen tijd een paar keer aan de oppervlakte gekomen. Zo deden duizenden Israëliërs dinsdag mee aan een protestmars tegen religieus fanatisme en discriminatie van vrouwen in de plaats Beit Shemesh.

Peres

President van Israël Shimon Peres riep op om mee te doen aan dat protest. ''Iedereen, religieuzen, seculieren, conservatieven, moet het karakter van de staat Israël verdedigen tegen een minderheid die onze nationale solidariteit probeert kapot te maken.''

In Beit Shemesh ontstonden eerder rellen nadat een 8-jarig meisje tegen een tv-zender had gezegd dat ultraorthodoxe Joden haar hadden bespuugd en uitgescholden voor hoer. De haredim eisen dat meisjes en vrouwen zich in 'gepaste' kleding hullen en zich niet mengen onder mannen.

Sommige ultraorthodoxe joden vinden echter juist dat de staat Israël hen belet om te leven volgens hun geloof. Ze zeggen dat ze gemarginaliseerd worden.

Orthodoxe joden vergelijken Israël met nazi's