SANTIAGO - De regering van Chili heeft een beroep gedaan op het buitenland voor hulp bij het blussen van een grote brand in Nationaal Park Torres del Paine.

Het vuur, dat sinds dinsdag woedt in het berggebied in het diepe zuiden van het Zuid-Amerikaanse land, heeft al 11.000 hectare natuurgebied verwoest.

Dat melden Chileense media zaterdag. President Sebastián Piñera heeft het 2400 vierkante kilometer grote park inmiddels tot rampgebied verklaard. De autoriteiten willen het aantal brandweerlieden in het gebied op korte termijn verdubbelen tot 600.

Een Israëlische toerist is gearresteerd omdat hij de brand zou hebben veroorzaakt. Volgens de aanklager heeft de 23-jarige man toegegeven dat hij een rol toiletpapier die hij wilde verbranden, niet goed had gedoofd. De Israëlier is later op borgtocht vrijgelaten.

Hulp

De regering van Chili heeft onder meer buurland Argentinië, de Verenigde Staten en Australië benaderd voor hulp. Het bestrijden van de brand is een zeer lastige klus. Het waait hard en de regio is moeilijk bereikbaar.

Het park heeft een bijzonder gevarieerde flora en fauna en werd opgericht in 1959 als Parque Nacional de Turismo Lago Grey.

Het kreeg zijn huidige naam in 1970 en werd 8 later door UNESCO aangewezen als World Biosphere Reserve. Jaarlijks brengen meer dan 100.000 toeristen een bezoek aan Torres del Paine.