BEIROET - Het Syrische Vrije Leger stopt met het offensief tegen de Syrische regering zolang er waarnemers van de Arabische Liga in het land zijn.

Dat heeft de organisatie van overgelopen militairen vrijdag gezegd. Met de wapenstilstand wil de groep laten zien dat het regime van president Bashar Assad vreedzame betogers doodt.

De leider van het Vrije Leger, Riad Al-Asaad, zei dat zijn troepenmacht geen aanvallen meer heeft gepleegd sinds de waarnemers van de Liga dinsdag aankwamen in het land.

"We zijn gestopt om respect te betonen aan onze Arabische broeders, om te bewijzen dat er geen gewapende bendes in Syrië zijn en om de waarnemers in staat te stellen te gaan en staan waar ze willen", aldus Al-Asaad.

"We verdedigen ons nu alleen maar. Dit is ons recht en het recht van elk menselijk wezen." Zodra de waarnemers weer vertrokken zijn, worden de aanvallen hervat, voegde hij daar aan toe.

Vrije Leger

Het Syrische Vrije Leger bestaat uit zo'n vijftienduizend overgelopen militairen. Zij keerden tijdens de opstand tegen het regime het leger de rug toe.

De groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanvallen op gebouwen van de regering en de dood van tientallen militairen en leden van de veiligheidstroepen.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten