ISTANBUL - De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag spijt betuigd over de dood van 35 Koerdische smokkelaars door toedoen van de luchtmacht van Turkije.

Die voerde donderdag een bombardement uit op mensen in het grensgebied met Irak, die waren aangezien voor Koerdische opstandelingen.

In de miljoenenstad Istanbul sprak Erdogan tegen journalisten van een ''betreurenswaardig en pijnlijk'' incident. Hij bood zijn condoleances aan aan de nabestaanden van de slachtoffers. Erdogan zei daarbij dat ''geen enkel land opzettelijk zijn eigen mensen bombardeert''.

''Beelden die door onbemande vliegtuigjes zijn gemaakt, lieten zien dat er een groep van 40 mensen in het gebied was. Het was onmogelijk om te bepalen wie zij waren'', zei Erdogan. ''Daarna is vastgesteld dat het ging om smokkelaars, die met behulp van ezels sigaretten en brandstof vervoerden.''

PKK

Volgens Erdogan gebruiken de leden van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK dezelfde routes en methoden om wapens Turkije binnen te smokkelen.