JERUZALEM - Duizenden Israëliërs hebben dinsdagavond meegedaan aan een protestmars tegen religieus fanatisme en discriminatie van vrouwen.

Die had plaats in Beit Shemesh, een stad ten zuidwesten van Jeruzalem waar veel orthodoxe joden wonen.

Beit Shemesh was de afgelopen dagen het toneel van rellen, nadat een 8-jarig meisje tegen een tv-zender had gezegd dat ultra-orthodoxe Joden haar hadden bespuugd en uitgescholden voor hoer.

De extremisten eisen dat meisjes en vrouwen zich in 'gepaste' kleding hullen en zich niet mengen onder mannen.

Test

President Shimon Peres van Israël had zijn landgenoten opgeroepen mee te doen aan de demonstratie. ''Vandaag is een test voor onze natie'', zo liet Peres weten volgens de krant Haaretz.

''Iedereen, religieuzen, seculieren, conservatieven, moet het karakter van de staat Israël verdedigen tegen een minderheid die onze nationale solidariteit probeert kapot te maken.''

Ultra-orthodox

Deelnemers aan de protestmars droegen spandoeken met zich mee met daarop teksten als 'bevrijd Israël van religieuze onderdrukking'' en 'wij worden geen tweede Teheran'. In de islamitische republiek Iran moeten vrouwen hoofddoeken en andere verhullende kleding dragen.

Ongeveer 10 procent van de 7,7 miljoen Israëliërs staat te boek als ultra-orthodox. Deze minderheid groeit echter snel door hoge geboortecijfers en heeft veel politieke macht door deelname van afgevaardigden in regeringscoalities.

Protest Israël tegen discriminatie vrouwen