AMSTERDAM - Een rechtbank in de Egyptische hoofdstad Caïro heeft een einde gelast aan de zogenaamde 'maagdelijkheidstests' waar vrouwelijke arrestanten volgens mensenrechtenorganisaties veelvuldig door het leger aan zijn onderworpen.

Dat meldt persbureau Reuters dinsdag. De zaak was aangespannen door een vrouwelijke activiste die in april van dit jaar werd aangehouden bij de protesten op het Tahrirplein in de stad. De uitspraak werd door enkele honderden activisten met gejuich ontvangen.

Volgens Amnesty International zouden vrouwelijke demonstranten in de gevangenis door mannen in witte jassen zijn 'getest'. Als uit de controle zou blijken dat ze geen maagd waren, zouden ze worden aangeklaagd wegens prostitutie.

Een Egyptische generaal gaf eerder dit jaar toe dat de tests waren uitgevoerd. Volgens hem hadden die als bedoeling om te voorkomen dat de vrouwen later zouden beweren dat ze waren verkracht door militairen. In juni zegden de Egyptische militaire machthebbers al toe de tests niet langer te zullen uitvoeren.

Kritiek

Egyptische ordetroepen krijgen veel kritiek vanwege hun gewelddadige optreden tegen de demonstranten die nog altijd protesteren tegen het militaire regime. Onder de activisten zijn relatief veel vrouwen.

Beelden van een jonge vrouw die, half ontkleed, door militairen op het Tahrirplein werd mishandeld, leidden eerder deze maand binnen en buiten Egypte tot protesten.