MOSKOU - De Russische presidentsverkiezingen in maart moeten op transparante wijze verlopen. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin maandag gezegd.

Hij zei dat de verkiezingen een eerlijke afspiegeling moeten zijn van de steun van de bevolking. Hij voegde er aan toe dat hij helemaal geen fraude nodig heeft om te winnen.

Het aanzien van Poetin heeft een forse deuk opgelopen als gevolg van de omstreden parlementsverkiezingen. De partij van Poetin, Verenigd Rusland, verloor 25 procent van de zetels en wist nog maar net een meerderheid in de Doema te houden.

Demonstraties

De fraude die bij de verkiezingen werd gepleegd zorgde voor massale demonstraties die sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie niet meer zijn voorgekomen. Duizenden gingen de straat op en eisten het vertrek van Poetin.

Poetin heeft de eis van de betogers voor nieuwe parlementsverkiezingen van de hand gewezen. Volgens de premier is het uitgesloten dat er wordt gesproken over het herzien van de uitslag.

Oppositie

Volgens Poetin heeft de oppositie in Rusland geen duidelijk programma. Bovendien is onduidelijk wat de oppositie wil doen om de gestelde doelen te bereiken

Hij denkt niet dat er onder de oppositie politici zijn die Rusland vooruit kunnen helpen. ''Het is moeilijk voor te stellen dat er in hun gelederen mensen zijn die concrete arbeid kunnen leveren voor de ontwikkeling van ons land'', aldus de premier.