PYONGYANG - Noord-Korea is druk bezig met de voorbereidingen voor de begrafenis van de vorige week overleden leider Kim Jong-il.

Hoe de ceremonie voor de 'Geliefde Leider' eruit komt te zien, is nog niet bekendgemaakt. Wel wordt er al flink over gespeculeerd, vooral door Zuid-Koreaanse media.

Zij baseren hun voorspellingen vooral op de begrafenis van Kim Il-sung, die in 1994 stierf. De ceremonie, waar geen officiële buitenlandse delegaties voor zijn uitgenodigd, zal woensdag waarschijnlijk beginnen om 10.00 uur lokale tijd.

Dan brengen de 'Grote Opvolger' Kim Jong-un, de jongste zoon van Kim Jong-il, en hoge functionarissen een laatste groet. Kim Jong-il ligt al enige dagen in een glazen kist opgebaard in het Kumsusan Paleis der Herdenking in de hoofdstad Pyongyang.

Loyaliteit

De ceremonie is volgens analisten een middel om de loyaliteit voor de nieuwe leider, Jong-un, een impuls te geven. Zijn machtsbasis zou nog niet al te stevig zijn, waardoor hij hulp krijgt van een oom om het leger achter zich te houden.

Voor experts is de begrafenis een uitgelezen moment om te kijken wie de meeste invloed op de nieuwe leider heeft.

Limousine

Later op de dag zal het leger met geweerschoten een saluut geven en zullen troepen door het centrum van Pyongyang marcheren. Een limousine met de kist van Kim Jong-il en een volgauto met een grote foto van de leider, rijden daarna door de straten.

Een militair korps zal uitvaartmuziek spelen en konvooien van auto's en motoren, beladen met bloemen en hoge functionarissen, volgen de kist.

Rouw

Honderdduizenden mensen worden langs de route verwacht om te rouwen. De afgelopen dagen is de rouw van de Noord-Koreanen uitbundig geuit. De mensen hebben opdracht gekregen om drie keer per dag hun verdriet te uiten. Dat doen ze dan ook met verve: op veel plekken in het land was te zien hoe mensen zeer emotioneel waren en soms zelfs in elkaar stortten van ellende.

Donderdag komt een einde aan de periode van rouw. In het hele land zullen geweren worden afgevuurd en treinen, schepen en machines zullen toeteren. Daarna zijn er 3 minuten stilte, meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau eerder.

De toekomst van Noord-Korea in vijf vragen

Noord-Korea