BEIROET - Het Syrische leger is dinsdag begonnen met het terugtrekken van tanks uit de stad Homs, juist op het moment dat de eerste waarnemers van de Arabische Liga in Syrië zijn aangekomen.

Dat hebben Syrische oppositiefiguren gezegd. De afgelopen dagen werd de stad nog veelvuldig aangevallen.

Volgens Mohammed Saleh, een activist, werd het zware bombardement op Homs dinsdagochtend gestaakt. Vervolgens trokken de tanks zich terug uit de stad.

Een andere activist verklaarde dat pantservoertuigen dinsdag vertrokken via een snelweg die leidt naar de stad Palmyra, in het oosten van Syrië.

Waarnemers van de Arabische Liga zijn inmiddels met gouverneur Ghassan Abdel Al van de Syrische stad Homs besprekingen begonnen over het beëindigen van het geweld. Dat hebben Syrische media gemeld.

Vorige week stemde Syrië in met een waarnemersmissie van de Arabische Liga. De waarnemers gaan toezien op de medewerking van het regime van president Bashar Assad bij de uitwerking van een Arabisch vredesplan dat een eind moet maken aan het geweld in Syrië.

Eigen ogen

De Syrische oppositie riep de waarnemers op onmiddellijk naar Homs te reizen om de situatie daar met eigen ogen te aanschouwen. Maandag vielen bij een bestorming door regeringstroepen van de wijk Baba Amr zeker twintig doden. De wijk, een brandpunt van antiregeringsdemonstraties, werd al dagen belegerd.

Rami Abdul-Rahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei maandag dat het regime van Assad op 'hysterische' wijze de situatie in Homs onder controle probeert te krijgen voordat de waarnemers er aankomen. "De waarnemers zitten in hun hotel in Damascus terwijl mensen sterven in Homs", aldus Abdul-Rahman.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier