CAÏRO - Een Egyptische rechtbank heeft zondag opdracht gegeven tot de vrijlating van de prominente blogger Alaa Abdel Fattah.

Militaire aanklagers pakten Abdel Fattah (30) in oktober op na bloedige gevechten tussen demonstranten en de militaire politie in het centrum van de hoofdstad. Zijn arrestatie leidde tot grote woede bij oppositieactivisten.

Hij werd verdacht van het ''aanzetten tot geweld en sabotage''. Het onderzoek tegen hem wordt wel voortgezet en hij mag het land niet verlaten.

De blogger werd 30 oktober opgepakt nadat hij had geweigerd antwoord te geven op vragen over zijn mogelijke rol bij geweld waarbij zeker 27 mensen, voornamelijk christenen, om het leven kwamen.

Aanvallen

Hij zou christelijke demonstranten hebben aangezet tot het aanvallen van militairen. Zijn aanhangers verwerpen die aantijgingen en zijn van mening dat het leger de prominente criticus de mond probeert te snoeren en misdrijven van de militairen in zijn schoenen wil schuiven.

De blogger was een van de leiders van de achttien dagen durende opstand waardoor president Hosni Mubarak het veld moest ruimen.

Veroordeeld

Zijn arrestatie werd door de internationale gemeenschap scherp veroordeeld en gaf activisten nieuw bewijs dat de generaals die de macht overnamen van Mubarak hetzelfde autoritaire beleid voeren als de afgezette president.

Abdel Fattah komt uit een familie van activisten die zijn hechtenis gebruikt hebben om internationale aandacht te verwerven voor de rechtszaken van duizenden burgers die voor militaire rechtbanken zijn gedaagd. Sinds eind januari waren dat er zeker twaalfduizend.

Oppositie

Abdel Fattah is de eerste activistische blogger van Egypte en begon jaren geleden al een blog om de oppositie tegen Mubarak te organiseren. Hij is een uitgesproken criticus van de generaals die de macht van Mubarak overnamen.

Hij is getrouwd met Manal Hassan, die ook activiste is. Het eerste kindje van het stel werd geboren terwijl Abdel Fattah in hechtenis zat.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Egypte laat prominente blogger vrij