VATICAANSTAD - Paus Benedictus XVI heeft zondag in zijn kersttoespraak opgeroepen tot het beëindigen van het bloedvergieten in Syrië.

Ook heeft hij de internationale gemeenschap gevraagd hulp te bieden aan de mensen in de Hoorn van Afrika die honger lijden door onder meer de droogte en het geweld.

Hij deed dit tijdens zijn traditionele zegen voor stad en land (Urbi et Orbi) op het Sint-Pietersplein in Rome. Benedictus wenste Nederland fijne kerstdagen.

''Een zalig en gelukkig kerstfeest'', sprak hij, na eerder in andere talen een kerstwens te hebben uitgesproken.

Slachtoffers

Verder bad de paus voor de slachtoffers door de overstromingen in Thailand en de Filipijnen. Benedictus zei dat de mensen daar ''zware ontberingen'' moeten ondergaan. Ook sprak hij de hoop uit op het intensiveren van de dialoog tussen het autoritaire bewind en de oppositie in Myanmar.

Daarnaast bad hij ''om hernieuwde kracht voor alle onderdelen van de samenleving in de landen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten terwijl zij zich inspannen voor het algemeen welzijn''.

Met die uitspraak verwees de paus naar de gebeurtenissen het afgelopen jaar in landen als Egypte, Tunesië en Libië, waar autoritaire leiders ten val zijn gebracht.

De paus sprak zich duidelijk uit voor verzoening en samenwerking, met name tussen de Palestijnen en Israël en in Sudan, waar het zuiden zich heeft losgemaakt van het regime in het noordelijke Khartoem.