ABUJA - Bij terreuraanslagen in Nigeria zijn zeker 39 mensen om het leven gekomen. De radicale moslimsekte Boko Haram heeft de aanslagen opgeëist.

Woordvoerder Abul-Qaga deed dat zondag in een interview met de Nigeriaanse krant The Daily Trust.

Een bomexplosie tijdens een kerstviering in een kerk in de buurt van de hoofdstad Abuja kostte zondag aan zeker 35 mensen het leven, aldus Slaku Luguard van het Nigeriaanse ministerie van noodsituaties. Ook in de onrustige stad Jos vond zondag een explosie bij een kerk plaats.

De eerste ontploffing vond plaats in de Sint Theresakerk in Madalla. Ten minste 52 mensen raakten gewond. De autoriteiten meldden dat er niet genoeg ambulances waren om de gewonden af te voeren.

Boos

De reddingspogingen in Madalla werden bemoeilijkt door een boze menigte. "We doen ons best om de mensen te kalmeren", zei Luguard. "Er zijn wat boze mensen hier die problemen proberen te veroorzaken."

De explosie bij een kerk in Jos werd gevolgd door een vuurgevecht tussen gewapende mannen en de politie, waarbij één agent om het leven kwam, aldus regeringswoordvoerder Pam Ayuba. In een nabijgelegen gebouw werden twee bommen ontdekt die snel konden worden ontmanteld.

"Het leger is ter plaatse en heeft de situatie onder controle", zei Ayuba. Jos ligt op de grens tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden van Nigeria.

Boko Haram

De noordoostelijke stad Damaturu werd zondag ook door explosies getroffen. Rond het middaguur pleegde een zelfmoordterrorist een aanslag op een hoge militaire commandant. Drie agenten kwamen daarbij om het leven. De commandant zou de aanslag hebben overleefd.

Door bloedige aanvallen van Boko Haram zijn dit jaar in Nigeria al ten minste 504 doden gevallen. Vorig jaar kwamen bij een serie bomaanslagen op kerstavond in Jos 32 mensen om en raakten 74 gewond. Ook die aanslag werd door de sekte opgeëist.

Met die aanslagen nog in het geheugen had de Amerikaanse ambassade in Abuja burgers vrijdag al gewaarschuwd extra alert te zijn in de buurt van kerken, grote menigtes en in gebieden waar buitenlanders samenkomen. Boko Haram pleit voor het invoeren van strikte shariawetten in heel Nigeria.