KHARTOUM - Het leger van Sudan heeft de leider van de machtigste rebellenbeweging in Darfur gedood.

Dat meldde het staatspersbureau SUNA zondag. Khalil Ibrahim van de Rechtvaardigheids- en Gelijkheidsbeweging (JEM) zou zijn gedood bij gevechten in Wad Banda in Noord-Kordofan.

Een zegsman van het Sudanese leger zei dat de rebellenleider donderdag bij gevechten gewond is geraakt en twee dagen later aan zijn verwondingen is gestorven.

Bij de strijd zouden nog eens 30 leden van de JEM zijn omgekomen. Eerder werd gezegd dat Ibrahim sneuvelde toen hij naar Zuid-Sudan probeerde te ontkomen.

Spion

Volgens de JEM kwam de 54-jarige leider om door een aanval van een gevechtsvliegtuig, dat instructies had gekregen van ''een spion'' op de grond . Er zou geen sprake zijn geweest van gevechten. Een woordvoerder zei verder dat de beweging de strijd onverminderd zal voortzetten.

Ibrahim verbleef tot voor kort in het Noord-Afrikaanse Libië. De val van de Libische dictator was een klap voor de rebellen omdat Muammar Kaddafi de JEM voorzag van onder meer geld en wapens. Na de dood van Kaddafi keerde Ibrahim terug naar Sudan.

Opstand

De opstand in Darfur begon in 2003 omdat de centrale regering van Sudan de afgelegen regio had verwaarloosd en Arabische stammen in het gebied zou begunstigen. In het conflict dat volgde zijn meer dan 300.000 mensen omgekomen en sloegen ruim 2 miljoen mensen op de vlucht, aldus de Verenigde Naties.

De meest spectaculaire actie van de JEM was in mei 2008. Toen voerde de rebellengroep een ongekende aanval uit op de Sudanese hoofdstad Khartoum. Het regeringsleger wist de opstandelingen pas na zware gevechten te verdrijven. Daarbij vielen meer dan 220 doden.