DAMASCUS - Vele duizenden Syriërs zijn zaterdag in het centrum van Damascus naar de Ummajadenmoskee gegaan om over de doden te treuren die vrijdag bij twee bloedige zelfmoordaanslagen vielen.

Het waren voor zover bekend de eerste zelfmoordaanslagen sinds in maart op grote schaal verzet tegen het regime van president Bashar al-Assad begon. Er vielen zeker 44 doden.

De rouwende menigte riep vlak bij de in Syrische vlaggen gewikkelde lijkkisten leuzen tegen tegenstanders van Assad en voor zijn regering, zoals ''Dood aan Amerika'' en ''God, Syrië en Bashar alleen''. Wie de aanslagen op de panden van de staatsveiligheid pleegden, is onduidelijk.

Tegenstanders van Assad verdenken hem ervan de hand te hebben gehad in het bloedbad. Het regime stelt dat extremistische islamieten of andere opposanten van de regering de aanslagen pleegden.

Moslimbroederschap

Op de website van de Moslimbroederschap stond zaterdag enige tijd een claim dat deze beweging de aanslagen pleegde. De broederschap stelt dat het om vervalsingen gaat en dat ze niets met de aanslagen te maken heeft.

Activisten hebben vanuit Caïro gemeld dat zaterdag meer dan 20 mensen zijn gedood door troepen of agenten van het Assad-bewind.

Het gaat vooral om slachtoffers in de stad Homs en elders in de gelijknamige provincie. De mensenrechtenactivisten hebben waarnemers van de Arabische Liga opgeroepen daar te gaan kijken. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier

Steunbetuiging aan Assad