MOSKOU - Rusland maakt zich op voor een nieuwe massademonstratie. De oppositie verwacht dat tienduizenden Russen zaterdag de straat op gaan als protest tegen de vermeende fraude bij de parlementsverkiezingen van 4 december.

Zo'n 50.000 mensen zouden op de sociale netwerksite Facebook hebben laten weten in Moskou actie te voeren.

Bij het begin van de betoging in Moskou verzamelden circa 10.000 mensen zich in het centrum van de Russische hoofdstad. Velen droegen witte ballonnen met daarop de tekst 'voor vrije verkiezingen'.

Naar schatting betogen uiteindelijk120.000 mensen in Moskou. Dit aantal is een schatting van de organisatoren van de demonstratie.

De politie in de Russische hoofdstad meldde korte tijd eerder dat er al 28.000 mensen op de Avenue Sacharov bijeen zijn en zij verwacht er meer. Een prominente opposant tegen het regime, internetactivist Aleksej Navalny, zei dat er een miljoen mensen komen.

Ook in andere delen van Rusland zijn voor zaterdag protestacties gepland. In Vladivostok en elders in het verre oosten zijn de betogingen al uren bezig.

Gorbatsjov

De laatste leider van de Sovjet Unie, Michail Gorbatsjov, gaat zaterdag uit solidariteit met de actievoerders mogelijk de straat op in Moskou. De gewezen Sovjet-leider heeft veel kritiek op het verloop van de verkiezingen en de wijze waarop premier Vladimir Poetin reageerde op de demonstraties.

Een woordvoerder van de 80-jarige Gorbatsjov liet weten dat de oud-politicus alleen komt als hij zich goed genoeg voelt.

Opnieuw betoging Rusland