DAMASCUS - Voor de komst van een eerste groep waarnemers van de Arabische Liga hebben veiligheidstroepen in Syrië opnieuw keihard opgetreden tegen tegenstanders van het regime van president Assad.

Actievoerders zeiden donderdag dat regeringsgezinde troepen woensdag in de noordelijke provincie Idlib 70 mensen hebben gedood.

De lichamen van de slachtoffers zouden in een massagraf zijn gegooid. Het Syrische staatspersbureau SANA meldde donderdag dat in Idlib en in de zuidelijke provincie Daraa tientallen ''terroristen'' zijn opgepakt en dat tal van leden van terreurgroepen zijn gedood''.

Vredesplan

Internationale waarnemers maken zich op om donderdag af te reizen naar Syrië. De waarnemers moeten in de gaten houden of het regime van Assad zich houdt aan een vredesplan van de Arabische Liga, waar het bewind maandag na lang traineren mee instemde.

Damascus beloofde naast de toelating van waarnemers ook militairen uit de stadscentra terug te trekken en politieke gevangenen vrij te laten. De regering in Damascus zei woensdag echter dat de oppositie aanstuurt op buitenlandse interventie en zo het vredesplan in gevaar brengt

Alles over de onrust in het Midden-Oosten