BOEDAPEST - De overleden oprichter van technologiebedrijf Apple, Steve Jobs, krijgt een standbeeld in Hongarije. Het bronzen beeld wordt woensdag onthuld in Boedapest.

Voor zover bekend is Hongarije het eerste land met een standbeeld van Jobs.

Jobs wordt in Boedapest geëerd wegens zijn steun aan de Hongaarse computerfirma Graphisoft ten tijde van het communisme. Oprichter Gábor Bojár ontmoette Jobs in 1984 op een beurs in Duitsland en mocht daar zijn ontwerpsoftware presenteren op een computer van Apple.

''Steve Jobs was overtuigd van die technologie. Hij gaf ons geld en marketingondersteuning en hielp bij de distributie van onze producten," aldus commercieel directeur Ákos Pfemeter.

Jobs' levensgrote beeld van circa 2 meter en 220 kilo, inclusief beroemde ronde bril, staat in het Graphisoft Park, een complex met technische bedrijven.

Achterbuurt

Boedapest kan deze en andere standbeelden goed gebruiken. Communistische beroemdheden staan al jaren in een achterbuurt van de hoofdstad. Zij ontsnapten op het nippertje aan de schroothamer na de omwenteling in 1989.

Eerder kwam het Hongaarse postbedrijf Magyar Posta met een gedenkblad en speciale postzegel van de op 56-jarige leeftijd gestorven Jobs.