ISTANBUL - In verschillende Turkse steden zijn dinsdag 18 journalisten opgepakt. De actie maakt deel uit van een al jaren voortslepend onderzoek tegen mensen die actief zijn in Koerdische politieke en maatschappelijke organisaties.

Eén van de opgepakte journalisten is Mustafa Özer, fotograaf voor het internationale persbureau AFP.

In totaal werden 38 mensen in hechtenis genomen. De arrestaties vinden plaats in het kader van het zogeheten ‘KCK-onderzoek’.

De KCK is een netwerk van Koerdische groepen in Turkije, Syrië, Iran en Irak, waarvan ook de gewelddadige Koerdische beweging PKK onderdeel is. De PKK wordt door Turkije, de EU en de VS gezien als terroristische organisatie.

Huiszoekingen

De journalisten werden in alle vroegte opgepakt in onder meer Istanbul, Izmir, Diyarbakir, Adana, Van en Ankara. Bij huiszoekingen werden computers, boeken en geheugenkaartjes van fotocamera’s meegenomen.

Ze zijn formeel nog niet gearresteerd. Als dat gebeurt, is de kans groot dat ze voor lange tijd zonder proces achter de tralies belanden. De procesgang in Turkije is traag, en zelfs een officiële aanklacht laat vaak lang op zich wachten.