AMSTERDAM - De Filipijnse autoriteiten hebben maandag voor het eerst een massabegrafenis georganiseerd voor slachtoffers van de overstromingen van de afgelopen dagen.  

Het dodental van het vrijdag door de tropische storm Washi aangerichte natuurgeweld is opgelopen tot 927. De mortuaria in het rampgebied kunnen de toestroom niet aan.

Het hoofd van de Filipijnse Burgerbeschermingsdienst meldde maandag dat er aan de kust nog altijd lichamen worden geborgen die door het kolkende water naar zee zijn gevoerd.

Rode Kruis

De verschillende tellingen zijn het oneens over het aantal vermisten. Volgens de autoriteiten wordt nog naar 82 mensen gespeurd, maar het Rode Kruis schat dat er nog zeker achthonderd mensen zoek zijn.

Van veel spoorloze Filipijnen is onduidelijk of zij bedolven zijn onder het vuil en de modder waarmee de watervloed hun woningen heeft bedekt, of dat ze tijdig elders een veilig heenkomen hebben gevonden.

Mortuaria

Iligan, een bedrijvige kuststad van 330 duizend inwoners, besloot maandag vijftig nog ongeëdentificeerde lijken op het stadskerkhof te begraven. Volgens burgemeester Lawrence Cruz zat er niets anders op. De mortuaria van zijn stad zijn vol, en er moet plaats worden ingeruimd voor nieuwe lichamen.

Bovendien vormden de ontbindende lijken een gevaar voor de volksgezondheid. "Veel van de lichamen liggen eenvoudigweg opgetast bij de mortuaria", die het volgens de burgemeester ontbreekt aan conserveringsmiddelen en doodskisten. "We gebruiken nu plastic tassen, alles wat we kunnen vinden."

Verzet

In het naburige Cagayan de Oro was de situatie nog wanordelijker. Massabegrafenissen stuitten daar op verzet. Nabestaanden eisten dat de lichamen van de slachtoffers worden bewaard tot zij zijn opgeëist door hun verwanten.

Overstromingen Filipijnen