Opnieuw doden op Tahrirplein Caïro

AMSTERDAM - Confrontaties tussen betogers en veiligheidstroepen op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Cairo hebben in de nacht van zondag op maandag opnieuw levens geeist.

Volgens het Egyptische Ahram Online werden drie mensen gedood door politietroepen. Persbureau Reuters meldt op gezag van artsen in Cairo dat het dodental sinds de nieuwe opleving van protest tegen de militaire machthebber afgelopen vrijdag op dertien staat.

Een arts in een veldhospitaal die getuige was van het geweld telde maandagochtend zelfs zes doden. Hij zei dat soldaten een moskee aan het plein bestormden en betogers die daar de nacht doorbrachten in elkaar sloegen.

Sit-in

Het leger kwam vrijdag voor het eerst in actie tegen een drie weken oude sit-in bij het regeringsgebouw. De actie van maandagochtend leek bedoeld om de demonstranten weg te houden van enkele belangrijke regeringsgebouwen aan het plein, zoals het parlement en het ministerie van binnenlandse zaken.

De onvrede over het feit dat het land nog steeds in de greep van militairen is, ontlaadt zich vooral op het Tahrirplein. Het centrale plein in de hoofdstad was begin dit jaar het epicentrum van de massale betogingen die president Mubarak na bijna 30 jaar ten val brachten.

Sinds vrijdag het geweld weer oplaaide zijn behalve de doden bijna 500 gewonden gevallen tijdens acties van ordetroepen. Zeker 180 mensen zijn gearresteerd.

'Plan'

Een lid van de regerende militaire raad verdedigde het harde optreden maandag. Generaal Adel Emara zei dat de gebeurtenissen sinds vrijdag onderdeel zijn van "een methodisch en voorbereid plan om de staat omver te werpen".

Het leger heeft de plicht de installaties van het land te beschermen en zal niet lijdzaam toekijken als staatseigendommen worden vernield, stelt Emara. "Wat zijn wij verondersteld te doen als betogers de wet overtreden? Moeten wij mensen van buiten uitnodigen ons land te regeren?"

De generaal zei dat er een onderzoek is gestart naar het geweld en de rol van de media. "De media helpen de staat te saboteren. Dat staat vast."

Onderzoekscentrum

Tijdens de onlusten is een onderzoekscentrum dat tijdens de Franse bezetting van Egypte aan het eind van de achttiende eeuw werd opgezet in brand gestoken. Archivarissen en tientallen vrijwilligers probeerden maandag waardevolle boeken en documenten in veiligheid te brengen.

Het dak van het gebouw is ingezakt en het hele pand staat op instorten. Rondom het gebouw is een dubbele keten van mensen gevormd om verdere pogingen tot sabotage te voorkomen.

Generaal Emara zei dat betogers verhinderden dat brandweerauto's de brand konden blussen.

Buitensporig geweld

Het leger, dat tien maanden geleden de macht overnam nadat president Hosni Mubarak was opgestapt, ontkent steeds dat militairen buitensporig geweld gebruiken tegen betogers, zoals bij de gevechten vorige maand waarin meer dan veertig mensen omkwamen.

Tegelijk met de ontkenningen kwamen ook beloften van onderzoeken, waarvan tot nog toe niet bekend is gemaakt wat die hebben opgeleverd.

Dossiers: Egypte en Midden-Oosten

Situatie Cairo

Tip de redactie