WASHINGTON - De ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig JSF wordt geplaagd door een reeks technische problemen. Dat bleek woensdag uit een uitgelekte tussentijdse evaluatie van het Pentagon.

Er zijn onder meer problemen met de geavanceerde helm van de vlieger en een systeem waarmee brandstof gedumpt kan worden.

De productie van het toestel, dat officieel F-35 Lightning II heet, loopt hierdoor mogelijk vertraging op, aldus functionarissen.

Onlangs werd al bekend dat de Amerikanen de productie van de JSF willen vertragen omdat het scheurtjes en zwakke plekken vertoont die de levensduur kunnen aantasten. Deze problemen staan ook vermeld in de woensdag uitgelekte memo.

Testtoestellen

Het vliegtuig, waarvan Nederland twee testtoestellen heeft besteld, wordt geplaagd door problemen waardoor de ontwikkeling al enkele keren vertraging opliep.

Leider van het JSF-programma David Venlet noemde het onlangs in een interview met defensiemagazine AOL Defense een ''miscalculatie'' dat de eerste productietoestellen al van de band lopen, terwijl het vliegtuig nog volop wordt getest.

Die strategie was juist bedacht om de ontwikkeltijd en -kosten te beperken.