FORT BRAGG - De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag de uitkomst van de oorlog in Irak een ''buitengewone prestatie'' genoemd.

Hij zei dat in Fort Bragg, waar hij een van de laatste groepen militairen toesprak die terugkeerden uit het Arabische land.

''Irak is geen perfecte plaats, maar we laten een soeverein, stabiel en zelfstandig land achter, met een regering die door het volk is gekozen", aldus Obama.

Hij zei ook dat Amerika lessen moet trekken uit het conflict. ''Het is makkelijker om een oorlog te beginnen dan om een oorlog te beëindigen."

Laatste mars

De president stond verder stil bij de slachtoffers in Irak. Vele tienduizenden Irakezen en bijna 4500 Amerikanen kwamen om. In Irak zijn nu nog 5500 Amerikaanse militairen. Dat waren er op het hoogtepunt van de oorlog 170.000.

''We beëindigen een oorlog niet met een laatste slag, maar met een laatste mars naar huis", aldus Obama, die vond dat de troepen het land met opgeheven hoofd verlaten.

Tegenstander

Obama was openlijk tegenstander van de oorlog toen hij nog senator was. Het beëindigen van de oorlog, die bijna 9 jaar duurde, was een politieke belofte van de president.

Maandag zei hij al dat de geschiedenis zal oordelen over de beslissing van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush om Irak in 2003 binnen te vallen. De toenmalige Iraakse dictator Saddam Hussein zou massavernietigingswapens hebben. Deze zijn echter nooit gevonden.

Enkele duizenden inwoners van de Iraakse stad Fallujah gingen de straat op om het vertrek van de Amerikanen te vieren. Ze verbrandden vlaggen en riepen leuzen. Fallujah was een bolwerk van verzet tegen de Verenigde Staten en het toneel van enkele van de zwaarste gevechten tegen de bezetters.

Barack Obama spreekt militairen toe