AMSTERDAM - De door het Amerikaanse tijdschrift Time verkozen persoon van het jaar is 'de demonstrant'.

Dat meldt Time op woensdag.

De eerste die aan het profiel van de persoon van het jaar voldeed was de Tunesiër Mohamed Bouazizi schrijft het blad. De 26-jarige straatverkoper zette zichzelf in brand en ontketende een golf van protest door het hele land.

De ‘demonstrant’ vertegenwoordigt niet alleen de Arabische lente, maar geldt bijvoorbeeld ook als eerbetoon aan de wereldwijde Occupy-demonstraties.

''Massaal en effectief straatprotest was een wereldwijde eigenaardigheid totdat het een jaar geleden plots het bepalende thema werd. De betoger maakte weer geschiedenis'', aldus de redactie woensdag.

Kate Middleton

De Amerikaanse Admiraal William McRaven volgt op de tweede plaats. McRaven stond aan het hoofd van de militaire operatie die tot de dood van Osama Bin Laden leidde.

Daarnaast worden de kunstenaar Ai Weiwei, de Amerikaanse begrotingsspecialist Paul Ryan en de kersverse prinses Kate Middleton als belangrijke personen genoemd.

Vorig jaar werd Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, onderscheiden met de titel Person of the Year. De onderscheiding gaat naar de persoon die volgens Time de meeste invloed heeft gehad op de gebeurtenissen in het voorbije jaar.

Dossiers: Arabische Lente, Occupy, Griekenland

Persoon van het Jaar 2011