DEN HAAG - Aan de vooravond van een nieuw walvisjachtseizoen hebben Nederland, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland een oproep gedaan.

Zowel Japanse walvisvaarders als actievoerders van milieuorganisatie Sea Shepherd moeten alles in het werk stellen om te voorkomen dat mensenlevens in gevaar komen bij hun confrontaties.

De Japanse walvisvloot is vorige week uitgevaren. De schepen gaan de komende maanden jagen op walvissen in de wateren ten zuiden van Australië en Nieuw-Zeeland. Sea Shepherd probeert de Japanse schepen zo veel mogelijk te hinderen. Dat leidde vorig jaar tot een aanvaring, waardoor een schip van Sea Shepherd zonk.

Zulke confrontaties brengen de levens van walvisvaarders en activisten in gevaar, laten de vier landen weten in een gezamenlijke verklaring. ,,De Zuidelijke IJszee is een afgelegen en meedogenloze omgeving. Het risico op problemen is er hoog en de mogelijkheden van reddingsdiensten zijn beperkt.'' Wie de veiligheid in gevaar brengt, kan worden aangeklaagd, benadrukken Nederland, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland.

Twee schepen van de Sea Shepherd, de Steve Irwin en de Bob Barker, varen onder Nederlandse vlag.