LUIK - Na de geweldsexplosie in de Belgische stad Luik zijn dinsdag 123 mensen in ziekenhuizen opgenomen. Zeker vijf mensen kwamen om. Dat meldde aanklager Danièle Reynders.

Eerder maakte Reynders bekend dat er 75 gewonden waren. Enkele gewonden zijn er slecht aan toe. Sommigen zouden kogelwonden hebben, anderen zijn in shock geraakt.

Een vijfde slachtoffer, een peuter werd bevestigd door het ziekenhuis in Luik waar het kind was opgenomen.

Enkele Belgische media meldden al dat het aantal doden zou zijn opgelopen tot zes. Daaronder was ook de peuter.

Volgens de berichten, op basis van medische bronnen, zou het zesde slachtoffer een 20-jarige jongeman zijn die ernstige verwondingen op liep aan zijn hoofd. Zijn dood is niet officieel bevestigd.

Dader

Onder de doden is de dader, een 33-jarige man met de naam Nordine Amrani. Daarnaast kwamen een 15-jarige jongen, een 17-jarige jongen en een 75-jarige vrouw om het leven.

Koning Albert II en koningin Paola brachten een bezoek aan Luik. Ook een grote delegatie ministers onder leiding van premier Elio Di Rupo bezocht de stad, waar 's avonds een herdenkingswake werd gehouden.

Granaten

Amrani heeft dinsdag rond half 1 in het centrum van de Belgische stad Luik met granaten van het type thunderflash gegooid. Volgens de lokale krant La Meuse schoot hij daarna zijn kalasjnikov leeg, alvorens zichzelf met een revolver een kogel door het hoofd te schieten

Volgens diverse media ligt zijn lichaam aan het begin van de avond nog steeds op straat.

Kerstmarkt

De man gooide zijn granaten naar een bushokje op de Place Saint-Lambert. Daar wordt een van de grootste kerstmarkten van België gehouden. Op het plein zijn verdachte voorwerpen aangetroffen, die worden onderzocht en desnoods onschadelijk gemaakt.

Kort na de schietpartij waren er meldingen over een of meer handlangers, maar na enkele uren stelden de autoriteiten dat het een eenmansactie betrof.

De situatie in het centrum van de Waalse stad zou inmiddels onder controle zijn, aldus Franstalige media.

Het rampenplan werd snel afgekondigd en het centrum van Luik door de politie afgesloten. De politie riep inwoners van Luik op binnen te blijven. Mensen die zich dinsdagmiddag nog op straat bevonden, werd geadviseerd snel te vertrekken.

405 luik aanslag infografiek infographic

Amrani

Amrani kwam in 2007 achter slot en grendel wegens handel in drugs en wapenbezit.

Hij bleek niet alleen 2800 cannabisplanten, maar ook een heel arsenaal thuis te hebben, waaronder een raketwerper en een AK-47 (kalasjnikov). Een rechter veroordeelde hem tot 58 maanden en 11.000 euro boete. Hij gold als zware jongen, ook wegens zedenfeiten en heling.

De politie zou Amrani nog steeds in de gaten hebben gehouden. Hij had zich dinsdag opnieuw moeten melden in het paleis van justitie aan het plein voor een verhoor.

Beelden van de plek van de aanslag:

Maastricht

Zes slachtoffers van de aanslag in Luik zijn in het Academisch Ziekenhuis Maastricht opgenomen. Het merendeel van hen mag dinsdag nog naar huis. Hun verwondingen vallen mee. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis gezegd.

De woordvoerder verwacht niet dat zich nog nieuwe gewonden zullen melden. Dat heeft hij begrepen na overleg met de autoriteiten in Luik.

Drie slachtoffers zijn met Nederlandse ambulances vervoerd. Die waren naar Luik gereden om assistentie te verlenen. De meldkamer ambulancezorg in Luik had daarom gevraagd.

Nederlanders

Er zijn geen Nederlanders onder de doden en gewonden. Dat heeft een woordvoerder van de Belgische autoriteiten gezegd.

Veiligheidsmaatregelen

De aanval leidt vooralsnog niet tot extra veiligheidsmaatregelen in Nederland. "Het is nog te vroeg om te concluderen dat er een veiligheidsrisico is voor Nederland, maar we houden een vinger aan de pols", zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Over de motieven voor de aanval is nog niets bekend. "We houden direct contact met onze Belgische collega's, maar die hebben op het moment meer aan hun hoofd dan ons op de hoogte houden.

De dodelijke aanslag kort voor Kerstmis is de tweede grote klap voor Luik in nog geen 2 jaar. Begin vorig jaar was in de buurt van het plein nog een gasontploffing in een huis, waarbij 14 doden vielen.

Premier Di Rupo reageert met afgrijzen

Paniek en ongeloof in Luik

Volg Twitterberichten over Luik via NUlive