PORT MORESBY - Papoea-Nieuw-Guinea is in een constitutionele crisis geraakt nu twee politici het premierschap claimen. De politie heeft al schoten in de lucht gelost na spanningen in de hoofdstad Port Moresby.

Het hooggerechtshof had premier Peter O'Neill maandagavond afgezet en zijn voorganger Sir Michael Somare tot rechtmatig premier verklaard.

Maar parlementsvoorzitter Jeffery Nape weigerde dinsdag om Somare te beëdigen als regeringsleider. Hij blijft O'Neill als rechtmatige premier beschouwen.

Het parlement had O'Neill in augustus tot nieuwe premier gekozen toen Somare (75) al maanden in Singapore verbleef voor een medische behandeling.

Familie

Zijn familie had zijn aftreden bekendgemaakt zonder dat met hem te overleggen. Na zijn thuiskomst wilde Somare de post terug en kreeg het hooggerechtshof achter zich.

''Veel mensen zijn verward, zij weten niet wat er gebeurd is, wie premier is'', aldus een plaatselijke journaliste.

Gouverneur-generaal Michael Ogio, de vertegenwoordiger van koningin Elizabeth, won juridisch advies in en koos vervolgens voor Somare. Ogio wil de volgens het hooggerechtshof legitieme premier later dinsdag beëdigen, maar het parlement blijft achter O'Neill staan.