WASHINGTON - De geschiedenis zal oordelen over de beslissing van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush om Irak binnen te vallen.

Dat heeft de huidige president Barack Obama maandag gezegd na gesprekken met de Iraakse premier Nouri al-Maliki in Washington.

Obama noemde de invasie echter ronduit ''een domme oorlog'' toen hij nog senator was van de staat Illinois. De laatste Amerikaanse militairen verlaten het Arabische land deze maand na een aanwezigheid van bijna 9 jaar.

De Verenigde Staten vielen Irak in 2003 aan omdat de toenmalige dictator Saddam Hussein massavernietigingswapens zou hebben. Tijdens Amerikaanse aanwezigheid kwamen tienduizenden Irakezen om en verloren bijna 4500 Amerikanen het leven.

Toekomstige relatie

Obama en Maliki overlegden over de toekomstige relatie tussen hun landen. Obama liet na afloop weten dat de VS het Iraakse volk niet de rug zullen toekeren en dat Amerika een partner blijft van Irak.

Hij waarschuwde andere landen zich niet te mengen in Iraakse aangelegenheden na het Amerikaanse vertrek. Obama doelde daarmee waarschijnlijk op buurland Iran.