TEHERAN - Iraanse deskundigen leggen de laatste hand aan het uitlezen van gegevens van de Amerikaanse drone die eerder deze maand werd neergehaald. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie maandag gemeld.

De informatie zal worden gebruikt om een aanklacht wegens een 'invasie' in te dienen tegen de Verenigde Staten.

Volgens de Iraanse parlementariër Parviz Sorouri, die zitting heeft in de parlementscommissie voor nationale veiligheid en buitenlandbeleid, heeft Iran de technische mogelijkheden om de drone op basis van de verzamelde gegevens na te bouwen.

Teheran presenteerde het neerhalen van de drone als een overwinning voor Iran en een nederlaag voor de VS in de gecompliceerde technologische strijd waarin de twee landen met elkaar verwikkeld zijn.

Elektronische hinderlaag

Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde zeggen dat het Iraanse leger de drone heeft neergehaald door middel van een elektronische hinderlaag. Daardoor zou het onbemande vliegtuig nauwelijks schade hebben opgelopen.

Amerikaanse functionarissen zegen echter dat uit inlichtingenrapporten is gebleken dat Iran de drone helemaal niet heeft neergeschoten en ook geen elektronische of cybertechnologie heeft gebruikt om het toestel uit de lucht te halen. Zij beweren dat de drone niet goed functioneerde.

Optische techologie

De VS vrezen dat andere mogendheden in staat zijn om te achterhalen wat de chemische samenstelling is van de radarwerende verf of de geavanceerde optische technologie van de drone. Ook bestaat de zorg dat tegenstanders in staat zijn de database van de drone uit te lezen.