AMSTERDAM - Een Nederlandse vrouw is zondag in Uganda aan de dood ontsnapt dankzij een oproep van de Nederlandse ambassade in dat land.

Daardoor kreeg ze van vier onbekende landgenoten een bloedtransfusie. De studente medicijnen had een grote hoeveelheid bloed verloren nadat zij in de hoofdstad Kampala onder een vrachtwagen was gekomen.

De ambassade had een nood-sms verstuurd naar Nederlanders die geregistreerd staan in Uganda met de oproep om bloed te geven. Via sociale media als Facebook en Twitter verspreidde het bericht zich razendsnel.

Oproep

Bijna twintig Nederlanders reageerden op de oproep van de Nederlandse ambassade. Onder hen was ook ambassadeur Jeroen Verheul, maar hij bleek niet de juiste bloedgroep te hebben.

Vier donoren bleken uiteindelijk genoeg om het slachtoffer te redden. De kliniek waar zij eerste hulp kreeg heeft in principe donorbloed in voorraad maar niet voldoende van de benodigde groep.

De studente is voor verdere behandeling naar Nairobi gebracht, in buurland Kenia. Ze was met twee vriendinnen op bezoek in het Afrikaanse land. Ze liep coschappen in Tanzania.