AMSTERDAM - MOSKOU - De Russische president Dmitri Medvedev heeft de regering opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar fraude rond de Doema-verkiezingen van vorige week.

Dat liet hij in een bericht op zijn Facebook-pagina weten.

Duizenden demonstranten zijn na het bekendworden van de verkiezingsuitslag vrijwel dagelijks de straat opgegaan uit protest tegen de regering. Zij eisen bovendien het aftreden van premier Vladimir Poetin.

Medvedev liet zondag weten dat hij zich niet kan vinden in de kritiek en eisen van de demonstranten en zei dat hij de regering heeft opgedragen alle berichten over verkiezingsfraude na te gaan.

Facebook

Binnen vijftig minuten stonden er al meer dan duizend, merendeels kwade reacties onder het bericht van Medvedev. "Schande!" en "Wij geloven je niet!" waren de meest voorkomende. Andere Facebook-gebruikers vroegen Medvedev of het echt oneens was met de voornaamste leus van de protestdemonstraties, 'voor eerlijke verkiezingen'.

Sommigen verklaarden door de reactie van de president juist vastbeslotener te zijn om aan de volgende demonstratie deel te nemen op 24 december.

Respecteren

Medvedev noch Poetin verscheen in het weekeinde in het openbaar, al liet Poetins woordvoerder Dmitri Peskov in een verklaring weten dat de regering 'het standpunt van de betogers respecteert' en 'hoort wat er gezegd wordt'.

Medvedev genoot onder hogeropgeleide stedelingen nog wel enige steun, maar sinds zijn aankondiging in september dat hij in 2012 weer plaatsmaakt voor Poetin is daar niet veel meer van over.