KINSHASA - Bij de presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn zo veel onregelmatigheden geweest, dat de uitkomst ongeloofwaardig is.

Dat stellen waarnemers van het Carter Center, die de verkiezingen in het Afrikaanse land hebben gevolgd.

De kiescommissie in de hoofdstad Kinshasa maakte vrijdag bekend dat president Joseph Kabila is herkozen. Zijn tegenstrever Etienne Tshisekedi legt zich niet bij die uitslag neer. Hij riep zichzelf kort na de bekendmaking van de uitslag uit tot de echte president.

Volgens de officiële uitslag behaalde Kabila 49 procent van de stemmen, genoeg om zijn post te behouden. Tshisekedi werd tweede met 32 procent.

Het Carter Center stelt dat op veel plaatsen de opkomst met 99 of 100 procent zeer ongeloofwaardig is. Veruit de meeste dubieuze stemmen zouden naar Kabila zijn gegaan.

Vermoord

Joseph Kabila is aan de macht in Congo sinds hij zijn vader Laurent-Désiré Kabila opvolgde. Die werd in 2001 vermoord. Het land heeft ondanks de ondertekening van vredesverdragen in 2003 nog altijd te kampen met veel geweld, vooral in het oosten.

Na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag kwamen in Kinshasa minstens zes mensen om het leven bij gevechten tussen aanhangers van de oppositie en de politie.