TUNIS - Afgevaardigden in Tunesië zijn het zaterdag eens geworden over een nieuwe, tijdelijke grondwet. 

De stemming werd geboycot door de oppositie. Die vindt dat de premier in de tijdelijke grondwet te veel macht krijgt, ten koste van de president. Zo mag de president bestuurders alleen benoemen en ontslaan in overleg met de premier.

In de tijdelijke grondwet staat ook dat alleen moslims van minstens 35 jaar oud president van Tunesië mogen worden.

Tunesië stelt na de parlementsverkiezingen, die mogelijk volgend jaar worden gehouden, een definitieve grondwet op.

Goedgekeurd

De 26 wetsartikelen die de grondwet telt, werden allemaal afzonderlijk goedgekeurd door de leden van de raad. De afgevaardigden werden in oktober gekozen.

Het waren de eerste vrije verkiezingen in Tunesië sinds de val van dictator Zine al-Abidine Ben Ali, die in januari naar Saudi-Arabië vluchtte nadat zijn volk in opstand was gekomen. Hij was sinds 1987 president.

Groot blok

De conservatief-islamitische partij Ennahda vormt met 98 van de 217 zetels het grootste blok in de raad. Hamadi Jebali van Ennahda is volgens betrokkenen de gedoodverfde kandidaat voor het premierschap.

Mensenrechtenactivist Moncef Marzouki van het centrumlinkse Congres voor de Republiek (PCR), dat samenwerkt met Ennahda, wordt waarschijnlijk president.

Voorzitter van de raad Ben Jaafar sprak na de goedkeuring van de grondwet van een ,,historisch moment, het begin van een nieuw Tunesië''. Hij kondigde aan dat de raad maandagmiddag stemt over het presidentschap.

Alle berichten over de Arabische Lente in ons nieuwsdossier

Tijdelijke grondwet Tunesië goedgekeurd