BRUSSEL - Congolezen in Londen en Brussel hebben zaterdagavond voor problemen gezorgd.

De Britse politie heeft 143 personen ingerekend die deelnamen aan een protestactie in Londen tegen de verkiezingsuitslag in Congo.

Circa 500 betogers stelden dat oppositieleider Etienne Tshisekedi de echte winnaar is van de verkiezing. De politie greep in toen de demonstranten een weg wilden blokkeren nabij de ambtswoning van premier David Cameron.

Vlammen

In Brussel ging zaterdagavond een auto in vlammen op. Dat gebeurde in de Matongewijk, waar het al 2 dagen onrustig is door boze Congolezen. De politie is massaal aanwezig. Vrijdag werden er 192 mensen aangehouden, waarna betogers een politiebureau in Brussel bekogelden met molotovcocktails.

De politie gedoogde zaterdag een protestmars van 400 Congolezen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Ongeloofwaardig

Bij de presidentsverkiezingen zijn zo veel onregelmatigheden geweest, dat de uitkomst ongeloofwaardig is. Dat stellen waarnemers van het Carter Center, die de verkiezingen in het Afrikaanse land hebben gevolgd.

De kiescommissie in de hoofdstad Kinshasa maakte vrijdag bekend dat president Joseph Kabila is herkozen. Zijn tegenstrever Etienne Tshisekedi legt zich niet bij die uitslag neer. Hij riep zichzelf kort na de bekendmaking van de uitslag uit tot de echte president.