KINSHASA - De Nederlandse journaliste Anneke Verbraeken is zaterdag aangehouden door militairen in Kinshasa in de Democratische Republiek Congo.

Dat gebeurde toen ze in een ziekenhuis opnames maakte van mensen die zijn omgekomen tijdens verkiezingsrellen op vrijdag.

''De situatie is heel gespannen'', meldde haar advocaat Jan Hofdijk in Nederland. Verbraeken was op pad met een Zuid-Afrikaanse cameraman, die eveneens is aangehouden. Ook andere buitenlanders zouden worden vastgehouden, aldus Hofdijk.

Geknoeid

Verbraeken werkt onder meer voor Vrij Nederland, de Groene en de Wereldomroep en de Zuid-Afrikaanse televisie. Ze hoopt maandag terug te vliegen naar Nederland.

De journaliste uit Den Haag deed de afgelopen 2 maanden kritisch verslag van de presidentsverkiezingen. ''Eigenlijk weet iedereen het zeker: President Joseph Kabila heeft geknoeid met de stemmen om aan de macht te blijven'', schreef ze zaterdag op haar weblog.

''De internationale gemeenschap weet ook dat deze verkiezingen gewoon organisatorisch een complete rotzooi waren en de naam verkiezingen niet verdienen.''

Problemen

Verbraeken meldde al eerder problemen rond de verkiezingen in het grote Afrikaanse land. Zo kregen de meeste Congolezen amper te horen waar ze moesten gaan stemmen. Het stemformulier van de Congolezen beslaat 68 pagina's en haalt daarmee het Guinness book of Records.

Sinds de uitslag is het geweld in Congo opgelaaid en zijn er meerdere doden gevallen. Bij de verkiezingscampagne vielen ook al minstens 18 doden.