OSLO - Elke dictator in het Midden-Oosten zal vroeg of laat zwichten voor de historische wind die door de regio waait.

Dat heeft de voorzitter van het comité van de Nobelprijs voor de Vrede zaterdag gezegd.

''Zelfs president Saleh (van Jemen) was niet in staat om de eis van het volk voor meer vrijheid en mensenrechten te weerstaan, en president Assad in Syrië zal dat ook niet kunnen'', verklaarde juryvoorzitter Thorbjorn Jagland.

Jagland reikte zaterdag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede uit aan drie vrouwen. Een van hen is Tawakkul Karman, een aanvoerder van de volksopstand in Jemen.

Liberia

De andere twee winnaressen zijn president Ellen Johnson Sirleaf en activiste Leymah Gbowee uit Liberia. De jury eerde het drietal voor de ''geweldloze strijd voor de veiligheid van vrouwen en voor het recht van vrouwen om volledig te kunnen deelnemen aan vredesopbouw''.

Karman bekritiseerde in haar toespraak de internationale gemeenschap. De opstand in Jemen kreeg volgens haar niet het begrip, de steun en de aandacht die andere revoluties in de Arabische wereld wel kregen.

Stockholm

In Stockholm reikte koning Carl Gustaf de andere Nobelprijzen uit. Tomas Transtömer, die gezondheidsproblemen heeft, nam in een rolstoel zijn Nobelprijs voor de Literatuur in ontvangst. Acht andere mannelijke prijswinnaars kregen de onderscheidingen voor Medicijnen, Natuurkunde, Scheikunde en Economie. De stoel van de Amerikaanse onderzoeker Ralph Steinman bleef leeg; hij overleed enkele uren voordat de prijs aan hem en twee collega's werd toegekend.

Lees hier alles over de Nobelprijzen van 2011

Alles over de Arabische Lente in ons dossier