DURBAN - Een eerste compromistekst van de VN-klimaatonderhandelingen in Durban gaat volgens de EU niet ver genoeg.

In de tekst is geen sprake meer van verplichtingen om het broeikasgas CO2 terug te dringen.

Kritiek is dat het ontwerpcompromis te dicht ligt bij de standpunten van China en India, die pas na 2020 een opvolger willen van het zogeheten Kyoto Protocol.

Zonder akkoord in Durban lopen de verplichtingen van het Kyoto Protocol eind 2012 af. De conferentie, waar bijna 200 landen aan meedoen, loopt waarschijnlijk uit tot zaterdag.

Overeenstemming

De Europese Unie had juist donderdag overeenstemming bereikt met veel ontwikkelingslanden over een bindend tijdpad naar verplichtingen. Daardoor kwamen China, India en de VS alleen te staan.

''Het zou mooi zijn geweest als gastheer Zuid-Afrika daar rekening mee had gehouden in de compromistekst. Maar ze stelden een zwakke tekst voor. Dat hielp niet'', vindt klimaatwetenschapper en Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks). ''Nu zijn we bezig die tekst aan te passen.''

Tijdschema

De Europese Unie wil het Kyoto Protocol verlengen en een tijdschema vastleggen voor besluiten tot 2020. ''Het grootste probleem is dat de VS niet meedoen met Kyoto. We willen wel graag voor 2015 weten of de VS in 2020 inhaken', aldus Eickhout.

Zelfs met verlenging en het tijdschema stevent de aarde nog steeds af op een opwarming van gemiddeld 4 graden. ''De komende jaren moeten we nog verdere beperkingen van de CO2-uitstoot afspreken.''

EU-commissaris Connie Hedegaard (Klimaat) is voorzichtig optimistisch. ''Vandaag is een akkoord binnen bereik', zei ze. ''Maar ondanks hoopgevende signalen zijn we er nog niet en de tijd is erg kort.''

Verbannen

Het hoofd van milieubeweging Greenpeace is vrijdag verbannen van de VN-klimaattop. De directeur Kumi Naidoo had met andere betogers de gang bezet die leidde naar de grote conferentiezaal. Hij werd daarna door bewakers naar buiten gezet via een zijdeur.

Naidoozei dat de klimaattop uitdraait op een ''compleet onacceptabel resultaat''. Hij noemde de afspraken babystapjes in plaats van de vereiste fundamentele verandering.

Klimaattop Durban