KINSHASA - Zittend president Joseph Kabila van de Democratische Republiek Congo heeft de presidentsverkiezingen in het op een na grootste Afrikaanse land vorige week maandag gewonnen.

Dat heeft de kiescommissie in Kinshasa vrijdag bekendgemaakt.

Het zittende staatshoofd heeft bij de gang naar de stembus 49 procent van de stemmen gekregen. Tweede in de race is oppositieleider Etienne Tshisekedi die 33 procent van de kiezers achter zich kreeg.

Er komt geen tweede stemronde: sinds een grondwetswijziging in januari is bij presidentsverkiezingen in de DRC de relatieve meerderheid voldoende.

Voorlopige einduitslag

Het gaat om een voorlopige einduitslag die nog kan worden gecorrigeerd. Ook kan tot 17 december nog bezwaar worden gemaakt tegen de uitslag bij het hooggerechtshof.

Kabila heeft het hoogste rechtscollege aan het begin van de verkiezingscampagne uitgebreid van 7 naar 27 leden. De nieuwe rechters zijn volgens waarnemers in Kinshasa op de hand van Kabila. De nieuwe president wordt op 20 december ingehuldigd.

Fraude

Tshisekedi heeft nog eens aangegeven dat hij de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo niet accepteert.

''Ik beschouw mezelf vanaf vandaag als de gekozen president'', aldus de oppositieleider in een in Kinshasa uitgegeven verklaring.

Internationaal Strafhof

Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de politieke hoofdrolspelers in de DRC eerder deze week gewaarschuwd geen misdaden tegen de burgerbevolking te plegen.

Het ICC heeft al hooggeplaatste politici uit Kenia en Ivoorkust in staat van beschuldiging gesteld wegens geweld na verkiezingen.