AMSTERDAM - Een ter dood veroordeelde Amerikaan moet een nieuw proces krijgen, omdat een jurylid tijdens de behandeling van zijn zaak tweets had verstuurd, ofschoon de rechter dat had verboden.

Dat heeft het hooggerechtshof van de staat Arkansas donderdag bepaald.

In de zaak werd de nu 26-jarige Erickson Dimas-Martinez ter dood veroordeeld wegens de roofmoord op een tiener in 2006.

"Keuzes moeten gemaakt. Harten moeten gebroken...wij moeten elk van ons de grote lijn trekken", twitterde jurylid Randy Franco. Minder dan een uur voordat de jury uitspraak deed, berichtte hij "Het is voorbij."

In andere tweets maakte hij terloops gewag van het proces, zoals "De koffie is prut" en "Rechtbank. Dag 5. Daar gaan wij weer."

Inhoudelijk

Het jurylid verweerde zich met het argument dat geen van zijn tweets over de inhoudelijke kant van de zaak ging.

Volgens het hooggerechtshof geeft het echter 'geen pas voor een jurylid om zijn overpeinzingen, gedachten of andere informatie over een zaak zo publiekelijk bekend te maken'.

De rechters wijzen er op dat er van alles mis kan gaan als juryleden tijdens een rechtszaak onbeperkt toegang hebben tot hun mobiele telefoons.

Nieuws

Met smartphones hebben juryleden niet alleen toegang tot Facebook, Twitter of andere sociale media, maar ook tot nieuwssites die mogelijk informatie hebben over een zaak. Volgens rechter Donald Corbin moet een panel overwegen het gebruik van smartphones tijdens rechtszaken aan banden te leggen.

"Het gaat niet om het recht om te twitteren of op Facebook te zitten", zegt Felecia Epps, hoogleraar strafrechter aan de University of Arkansas. "Het gaat om bescherming van het recht van de persoon die in de gevangenis kan belanden of in een civiele zaak een smak geld kan verliezen."