BEIROET - Door een bomaanslag op een voertuig van de VN-missie Unifil in Zuid-Libanon zijn vrijdag zeker vijf Franse militairen en een burger gewond geraakt.

Een van de militairen liep ernstige verwondingen aan zijn gezicht op. Dat hebben veiligheidsbronnen gemeld.

Tijdens de patrouille van een voertuig met Franse blauwhelmen in de buurt van de stad Tyrus werd een bermbom tot ontploffing gebracht.

De explosie had plaats bij een hotel waarvan blauwhelmen vaak gebruikmaken. De slaapgelegenheid was dit jaar twee keer doelwit van een aanslag.

Waarschuwing

Premier Najib Mikati van Libanon veroordeelde de aanslag en betuigde solidariteit met Unifil. ''Zulke aanslagen richten zich niet alleen tegen Unifil, maar ook tegen de stabiliteit en veiligheid van Libanon'', zei hij. De Franse premier Alain Juppé onderstreepte dat Frankrijk niet voor zulke ''laffe'' acties zal wijken.

Onlangs waarschuwden diplomatieke bronnen, die in de Franse krant Le Figaro worden geciteerd, voor aanslagen op de Franse blauwhelmen in Libanon.

Politieke krachten in het land die nauwe banden hebben met het bewind van Bashar al-Assad in Syrië, zouden wraak kunnen nemen op de Fransen wegens de kritiek van de regering in Parijs op de hardhandige onderdrukking van de oppositie in Syrië.