TEHERAN - De Iraanse televisie heeft donderdag voor het eerst beelden getoond van een neergeschoten onbemand Amerikaans spionagevliegtuigje.

Op de beelden is te zien hoe militaire functionarissen de drone bekijken, aldus de BBC. Het toestel lijkt grotendeels onbeschadigd.

Washington heeft toegegeven een drone kwijt te zijn. Het is voor het eerst dat de Amerikanen een dergelijk toestel, dat ook bekend is onder de naam RQ-170 Sentinel, hebben verloren. Het Pentagon is bezorgd dat Iran door het vliegtuig mogelijk geavanceerde technologie in handen krijgt.

Volgens Iran is het vliegtuigje in het oosten neergehaald toen het over de stad Kashmar vloog. Die ligt 225 kilometer van Afghanistan. De NAVO heeft laten weten dat een drone die een missie boven het westen van Afghanistan uitvoerde, vorige week is verdwenen.

CIA

The New York Times meldde donderdag echter dat de neergeschoten Sentinel zou worden gebruikt door de inlichtingendienst CIA om informatie te vergaren over Iraanse nucleaire faciliteiten. Washington verdenkt Teheran ervan in het geheim te werken aan een kernwapen. Iran ontkent dat ten stelligste.

De VS en Iran hebben geen diplomatieke banden. Zwitserland vertegenwoordigt de Amerikaanse belangen in Iran. De regering in Teheran heeft daarom nu de Zwitserse gezant op het matje geroepen over de kwestie.