EDINBURGH - Extreme stormen hebben donderdag Schotland lamgelegd. Treinen reden niet, veerboten bleven aan de wal en belangrijke bruggen waren gesloten.

Ook het vliegverkeer had last van de storm. In de Schotse hoogvlakte bereikte de wind snelheden van meer dan 240 kilometer per uur.

Het meteorologisch bureau had het zwaarst mogelijke weeralarm afgegeven. In de loop van donderdagavond zwakt de wind waarschijnlijk af. Dan kan er sneeuw vallen.

De overheid sloot duizenden scholen. Mensen werd ook gevraagd niet met de auto op pad te gaan door centrale delen van Schotland. ''Mensen lopen aanzienlijke risico's als ze gaan reizen in deze omstandigheden'', zei chef Allan Moffet van de politie van Midden-Schotland.

Duizenden huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Energiebedrijf Scottish Hydro probeerde de stroomkabels te repareren, maar voor de monteurs was het erg gevaarlijk om de masten te beklimmen tijdens de storm. Ten zuidwesten van Glasgow vloog een windmolen door de storm in brand.

Rivieren

Op enkele plaatsen in Schotland traden rivieren buiten hun oevers. In het hele land waren verkeersongelukken door de wind en werden vrachtwagens omvergeblazen, maar voor zover bekend vielen daarbij geen doden of zwaargewonden.

Ook het noorden van Engeland had last van het weer. Ten noorden van Leeds werd een auto met drie inzittenden meegesleurd door een kolkende rivier. Een van de inzittenden wist op eigen kracht op de wal te komen, twee anderen werden gered door een reddingshelikopter van de Britse luchtmacht.