DEN HAAG - "Het spijt me voor de onschuldige personen die gedood zijn aan elke kant van het conflict in voormalig Joegoslavië.''

Dit zei de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic donderdag tijdens een zitting van het Joegoslavië-Tribunaal.

''Ik wil mijn hoofd buigen voor al die onschuldige mensen'', aldus de oud-generaal. ''Ik wilde die oorlog niet. Ik kan het woord oorlog niet meer horen.''

Tijdens de oorlog in Bosnië, van 1992 tot 1995, kwamen meer dan 100.000 mensen om het leven, etnische moslims, Serven en Kroaten. De Nederlandse VN-rechter Alphons Orie, die de zitting leidde, toonde zich niet erg onder de indruk van de spijtbetuiging.

Hij wees Mladic erop dat het tijdens de voorbereidende zittingen vooral om praktisch zaken gaat; een spijtbetuiging is eerder iets voor het proces, dat de rechters op 27 maart willen laten beginnen.

De zaak-Mladic is geschorst tot 19 januari.

Begin

Het Joegoslavië-Tribunaal streeft ernaar het proces tegen Mladic op 27 maart te laten beginnen. Dit heeft VN-rechter Alphons Orie donderdag gezegd tijdens een voorbereidende hoorzitting met de voormalige Bosnisch-Servische legerleider.

Volgens de Servische advocaat Branko Lukic, die leiding geeft aan de verdediging, geeft het tribunaal te weinig voorbereidingstijd.

Ook wees hij erop dat zijn team nog niet compleet is samengesteld. Orie antwoordde daarop dat de begindatum ''nog niet in steen is gebeiteld, maar hij verwacht wel dat de partijen een ''ultieme inspanning'' doen om de streefdatum te halen.

Mladic zelf zei daarop: ''Misschien heeft u haast, ik niet.'' Ook vroeg de zichtbaar vermagerde ex-generaal weer om aandacht voor zijn gezondheid. Volgens een deskundige die hem heeft onderzocht, heeft hij 20 kilo aan gewicht verloren, aldus Mladic.

Genocide

Mladic werd na een jarenlange zoektocht in mei opgepakt in Servië. Het tribunaal verdenkt hem onder meer van genocide na de val van de Bosnische enclave Srebrenica in 1995.

Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon toen een genocide niet voorkomen. Daarvan werden duizenden moslimmannen en -jongens het slachtoffer.

Nieuwe onderzoeken

De rechters van het Joegoslavië-Tribunaal zien geen reden voor nieuwe medische onderzoeken van Mladic. Die is de afgelopen maanden door diverse experts gezien.

Uit een enkele dagen geleden opgemaakte rapportage blijkt dat het ''goed genoeg'' gaat met Mladic om een voorbereidende hoorzitting bij te wonen, aldus rechter Orie.

De 69-jarige Mladic zelf klaagt regelmatig over zijn slechte gezondheid en deed dat donderdag opnieuw.

Alles over het proces-Mladic