AMSTERDAM - De Verenigde Staten hebben Egyptische veiligheidstroepen dit jaar herhaaldelijk voorzien van munitie.

Dat blijkt volgens Amnesty International uit gegevens uit een handelsdatabase, die in handen zijn van de mensenrechtenorganisatie.

De organisatie stelt dat de leveranties per direct moeten worden gestopt, tot zeker is dat de munitie in Egypte niet wordt gebruikt voor geweld tegen demonstranten.

Veiligheidstroepen van de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF), die sinds de val van president Hosni Mubarak het tijdelijk bewind voert over het Noord-Afrikaanse land, treden hard op tegen betogers die eisen dat het leger zijn macht overdraagt.

Bij laatste opleving van het politieke geweld in november kwamen tijdens demonstraties op het Tahrirplein in hoofdstad Cairo enkele tientallen mensen om het leven.

Ladingen

Volgens Amnesty zijn er sinds begin dit jaar zeker drie ladingen aan wapens van Amerika naar Egypte verzonden. Bij de lading die op 26 november aankwam zou voor zeker zeven ton aan traangasgranaten. Eerdere munitie arriveerde op 8 april en op 8 augustus van dit jaar.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tegenover Amnesty bevestigd dat er goedkeuring is gegeven voor de export van traangas en andere ''niet-dodelijke middelen om oproer te beheersen'' aan het Egyptische regime.

Brian Wood van Amnesty International: Deze vergunning werd afgegeven in een tijd dat het regime (de SCAF, red.) geweld inzette tegen betogers. Het is ondenkbaar dat Amerika daar niet van wist.

De mensenrechtenorganisatie zegt dat een groot deel van de granaten die door betogers op het Tahrirplein zijn opgeraapt van Amerikaanse makelijk zijn.

Het Amerikaanse ministerie weten ''geen concrete bewijzen'' te hebben gezien dat de Egyptische autoriteiten het traangas hebben misbruikt.

Betogingen

In navolging van de revolutie in buurland Tunesie roepen Egyptenaren sinds januari van dit jaar om politieke hervormingen. De massale betogingen leidden tot het aftreden van president Mubarak op 11 februari.

Omdat de militaire junta volgen veel betogers zijn beloftes niet nakomt, zijn de demonstraties nu op het leger gericht. Amnesty International viel vorige maand de Egyptische oppositie bij door in een onderzoeksrapport te stellen dat het leger de odnerdrukking die onder Mubarak plaatsvond voort te zetten.

Op 28 en 29 november vond de eerste van in totaal drie rondes plaats van de parlementsverkiezingen. Medio 2012 kunnen de Egyptenaren naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.

Woensdag kwam de junta de oppositie iets tegemoet door een deel van de macht af te staan. Het houdt echter zeggenschap over militaire zaken en de rechterlijke macht.

Achtergrondverhaal over de situatie in Egypte

Nieuwsdossiers: Egypte en de Arabische Lente