BRUSSEL - De nieuwe Belgische premier, de Franstalige Elio Di Rupo, is zijn eerste regeringsverklaring woensdag in het Nederlands begonnen.

Hij beloofde een betere toekomst voor de burgers dankzij het regeerakkoord, dat tijdens een half jaar onderhandelingen tot stand kwam.

Hij sprak over een boodschap van hoop en vertrouwen tijdens deze economische crisis.

Franstalige premier

Na het begin in het Nederlands, stapte de premier over op het Frans om daarna af te wisselen. Di Rupo is de eerste Franstalige premier van het in meerderheid Nederlandstalige België sinds eind jaren '70.

Hij beklemtoonde de noodzaak van ingrijpende hervormingen wegens de hoge schuldenlast en de gestegen levensverwachting van de Belgen. België moet volgend jaar ruim 11 miljard euro saneren door bezuinigingen en belastingverhogingen.

Verbeteren

De regeringsleider beloofde zijn Nederlands te verbeteren. Hij vroeg geduld en begrip. Di Rupo, die als zoon van Italiaanse immigranten opgroeide in het Franstalige Wallonië, leek daarmee te reageren op de kritiek op zijn gebrekkige kennis van de Nederlandse taal.

De kersverse premier beklemtoonde de noodzaak van ingrijpende hervormingen wegens de hoge schuldenlast en de gestegen levensverwachting van de Belgen. België moet volgend jaar ruim 11 miljard euro saneren door bezuinigingen en belastingverhogingen.